Cum te recuperezi in caz de entorsa?

banda-kinesiologica

Cine face sport, cred ca s-a confruntat nu numai o data, ci de mai multe ori cu fenomenul de entorsa sau intinderi musculare. Pentru aceste probleme, medicii recomanda sa se aplice tehnica R.I.C.E. care se refera la “rest” (odihna), “ice” (gheata), “compression” (compresie) si “elevate” (ridicare).

Entorsa la nivelul gleznei poate sa apara fie in urma desfasurarii activitatii sportive organizate, fie in cazul activitatilor obisnuite, cum ar fi, de exemplu, mersul pe strada. Oricine poate sa devina neatent, la un moment dat, si sa isi lezeze una dintre glezne, in acest mod. In cazul in care si tie ti se intampla asa ceva, sa stii ca poti lua anumite masuri in acest sens si anume:

Odihna (rest)

Cel mai important lucru si primul pe care trebuie sa il faci este sa te odihnesti; mai ales sa lasi in repaos zona care a fost afectata. Este valabil in cazul oricarui traumatism, indiferent de regiunea in care apare. De ce trebuie sa te odihnesti?

banda-elastica-pentru-entorse

  • pentru a-ti proteja tendonul sau ligamentul care a fost afectat si pentru a nu produce o lezare mai mare a acestora;
  • pentru a-ti pastra energia necesara in procesul de vindecare.

 Gheata (ice)

De ce este necesar sa aplici gheata pe glezna afectata? Pentru ca te poate ajuta in ameliorarea senzatiei de durere, dar si in micsorarea inflamatiei. Este deosebit de important sa aplici gheata si nu comprese calde. Trebuie sa stii ca acestea nu sunt recomandate sa fie utilizate in caz de traumatism in anumite zone ale corpului, pentru ca se poate produce o vasodilatatie si asta va duce, la randul ei, la o umflare mai accentuata a zonei. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa mentii o punga cu gheata timp de  10-12 minute, dupa care sa faci o pauza. Poti sa reaplici de cateva ori pe zi gheata pe glezna afectata.

Compresia (compression)

Aceasta compresie tu o poti realiza cu ajutorul benzilor kinesiologice pe care sa le mentii timp de 8-12 ore, dupa care sa le indepartezi. Cel mai indicat este ca aceste benzi sa fie aplicate de cineva care cunoaste tehnicile corecte de asezare a acestora, in functie de zona afectata. Ceea ce trebuie sa stii despre benzi este ca au caracteristici asemanatoare cu pielea umana, fiind extrem de elastice si subtiri si nu iti vor restrictiona miscarile, indiferent de zona in care este aplicata. Astfel, benzile kinesiologice KTape pot fi aplicate pe glezna, pe coapse, la nivelul mainilor, a gatului sau spatelui, avand capacitatea de a reduce inflamatiile, vanataile, dar si durerile resimtite. Aceasta compresie este necesara tocmai pentru ca are rolul de a grabi vindecarea, fara sa agraveze leziunea deja existenta.

Ridicarea (elevation)

Acest termen se refera la ridicarea zonei afectate, in cazul de fata, glezna. In acest sens, tu va trebui sa iti asezi piciorul pe o perna si sa stai in repaos cu el, in aceasta pozitie, cat mai mult timp posibil. Toate aceste masuri prezentate au menirea de a te ajuta sa iti revii cat mai repede si sa iti poti relua activitatile. Ele te vor scapa atat de durere, cat si de inflamatie, doar daca le vei respecta in egala masura.

Cand ar trebui sa observi primele ameliorari?

Primele semne ca esti pe drumul cel bun ar trebui sa apara dupa doua zile din momentul in care tu ai suferit entorsa. In cazul in care aceste ameliorari nu apar, este necesar sa faci o vizita medicului care iti va cere sa faci anumite investigatii suplimentare si iti va putea oferi si informatii relevante despre leziune si despre motivele pentru care aceasta nu se vindeca asa cum ar trebui.

banda-kinesiologica

Ce solutii mai pot fi adoptate in caz de entorsa?

In cazul in care durerea pe care o simti este mare, tu poti sa apelezi la ajutorul unor antiinflamatoare care sa mai reduca din intensitatea ei. De asemenea, poti sa folosesti si niste unguente speciale sau geluri, dar sa ai grija sa nu fie dintr-acelea care infierbanta zona afectata. Cel mai indicat este sa ceri sfatul unui medic pentru cele mai bune recomandari.

Share Button