Durerile de spate, cauze si tratament

Din cauza sedentarismului, dar si a pozitiei din banca sau din fata calculatorului, coloana este predispusa a suferi diverse afectiuni din cauza pozitiei incorecte a corpului. Durerile de spate nu sunt tocmai placute, aceastea afectand in majoritate populatia tanara. Din cauza durerilor de spate puteti sa va treziti cu afectiuni ale aparatului respirator, ale celui cardiovascular, digestive, renal si genital. De la o simpla durere de spate si pana la infarct sau cancer pulmonar nu este decat un pas. La inceput, durerea de spate poate fi surda si din aceasta cauza sa nu-i acordati o atentie sporita. Cu timpul insa, daca nu o tratati, nu este exclus sa va treziti cu hernie de disc sau spondiloza. La copii, modificarea coloanei vertebrale din cauza pozitiei de la scoala duce la ceea ce se numeste popular “gheb”, o deformare a   coloanei care poate fi tratata cu ajutorul exercitiilor, a kinetoterapiei, in cel mai bun caz. In cazul schimbarilor de temperatura, a umezelii, persoanele care au dureri de spate le vor resimti si mai acut. In cazul herniei de disc, hernia de disc apare dupa ce ati ridicat greutati sau dupa ce ati depus un efort fizic mai mare.

spate

Mergeti la doctor

La primele semen ale unei dureri de spate, adresati-va in cel mai scurt timp medicului care va trimite sa faceti o radiografie pentru a vedea de ceea ce suferiti pentru a putea stabili un tratament. Unguentele sunt de folos, insa cele mai folositoare si care dau rezulatte excelente sunt exercitiile de recuperare care se fac in prezenta terapeutilor si kinetoterapeutilor. Nu sunt usoare, insa efortul merita. Tratamentul este recomandat a se face pe o perioada de 10 zile, fara pauze, procedura repetandu-se de doua ori pe an. Invatati exercitiile la sala pentru a le putea face si acasa. Pentru a vedea cat mai bine cauza suferintei, va trebui sa faceti o radiografiei a coloanei, o tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara, dar si teste ale sangelui.

Sfaturi utile

Indiferent de cauza care a dus la durerile de spate, medici recomanda un efort minim si sa nu carati greutati. Mergeti cu spatele drept si incercati sa stai in picioare cat mai mult timp. Daca lucrati la birou, la fiecare jumatate de ora ridicati-va de pe scaun si mai stati in picioare sau iesiti putin la plimbare si va relaxati. Alegeti sa stati pe un scaun cu spatar, dar coloana sa fie dreapta. Scaunul trebuie sa aiba inaltimea potrivita pentru a nu va afecta pozitia spatelui. Aveti grija si la salteaua de pe patul de acasa. Aceasta trebuie sa fie dreapta si tare. Pentru a nu avea probleme cu gatul, incercati sa dormiti fara perna sau sa folositi una mai mica. Aveti grija si la cum conduceti: genunchii trebuie sa fie la acelasi nivel cu soldurile. In cazul in care durerile sunt prea mari, folositi antiinflamatoare si stati intinsi in pat. Este recomandata gimnastica medicala.

Share Button