Tiroida si afectiunile de care puteti suferi

Simtita la baza gatului sub laringe, tiroida este unul dintre cele mai importante glande ale corpului. O functionare defecta a acesteia duce la diferite probleme, dintre care unele foarte grave. Cele mai expuse unei afectiuni ale tiroidei sunt femeile care pot dezvolta o afectiune a tiroidei mai ales dupa nastere. Cand tiroida nu functioneaza in parametri normali, aveti stari de nervozitate, obositi foarte repede, simtiti cum muschii nu va mai asculta, aveti probleme de memorie sau fluctuatii ale greutatii. Hormonul tiroidian ajuta la mentinerea tensiunii aretriale, a sistemului nervos si joaca un rol important in dezvoltarea sistemului reproducator. In situatia in care se elibereaza o cantitate prea mica de hormon tiroidian, metabolismul incepe sa scada. Hipotiroidismul este, de cele mai multe ori, nediagnosticat din cauza ca simptomele sunt des intalnite fiind atribuite unor alte afectiuni. Printre simptome se numara oboseala, depresia, caderea parului, cresterea in greutate, temperatura scazuta a corpului, constipatie, probleme de concentrare etc.

tiroida

Prea mult hormon eliberat = hipertiroidism

In cazul in care se elibereaza prea mult hormon tiroidian, va veti confrunta cu iritabilitate ridicata, nervozitate, scadere in greutate, tremurat al mainilor, schimbarea poftei de mancare. Nodulii tiroidieni au dimensiuni cuprinse intre un milimetru si cativa centimetri. De-a lungul vietii, unul din zeceindivizi poate dezvolta astfel de noduli. In cazul in care in urma unui consult ati descoperit astfel de noduli este bine sa faceti toate demersurile medicale pentru a afla provenienta lor si modul de dezvoltare. Potrivit studiilor, 10% din noduli sunt de natura canceroasa, asa ca nu ezitati sa va fie facut un consult mai amanuntit. Chiar daca majoritatea nodulilor nu determina aparitia unor simptome, este bine sa nu-i ignorati, deoarece nu aveti de unde sti in ce se pot transforma, asa ca este mai bine sa preveniti eventualele afectiuni decat sa le tratati. Statisticile arata ca una din opt femei sufera de o afectiune a tiroidei. Medici recomanda femeilor care au ajuns la 40 de ani sa isi verifice starea hormonilor tiroidieni.

Mergeti cu copilul la medic

Perioada adolescentei este una foarte stresanta si plina de transfrmari pentru copii, asa ca aveti grija la toate schimbarile care se produc cu corpul lor. Mergeti la medic daca vedeti ca ceva nu este in regula, chiar daca in aceasta perioada acneea isi face prezenta sau parul copilului se ingrasa mai mult decat de obicei. Mai bine consultati un endocrinolog pentru a vedea ca lucrurile decurg normal in ceea ce priveste transformarea copilului. La acestea se adauga cresterea in inaltime si in greutate. In timpul celor patru ani ai adolescentei, macar o data este bine sa mergeti cu copilul la un medic specialist. Nu uitati ca mai bine mergeti la un consult la primele simptome decat sa lasati vreo afectiune sa va afecteze sanatatea.

Share Button